W dniu 28.09.22r. świetliki szkolne wzięły udział w pierwszych w tym roku szkolnym zajęciach kulinarnych. Celem zajęć jest wdrażanie nawyku zdrowego odżywiania się oraz rozwijanie zainteresowań kulinarnych uczniów poprzez naukę przyrządzania prostych posiłków. Pani Marianna Rusin-Wośko i p. Paulina Zdyb zapoznały dzieci z zasadami BHP obowiązującymi w kuchni, przypomniały zasady higieny, wyjaśniły działanie sprzętu zakupionego dzięki udziałowi szkoły w programie Laboratoria Przyszłości, #LaboratoriaPrzyszłości i #LaboratoriaPrzyszłości. Pierwszy wspólny posiłek – kopytka - wymagały od dzieci dużo zaangażowania, dzieci samodzielnie wyrobiły ciasto i pocięły je na kawałeczki. Po ciężkiej pracy przyszła kolej na przyjemności, czyli konsumpcję kopytek z sosem, masłem, cebulką czy też cukrem dla wyjątkowo wymagających smakoszy.